De gezichten achter Mach4Metal | Martien Elfring

01 Jul 2022

Vijftien jaar geleden ging hij met de VUT. Maar stilzitten? Dát is er niet bij voor Martien Elfring. Op zijn vijfenzeventigste werkt hij nog steeds twee dagen per week bij Mach4Metal. “Omdat het gezellig is, en je verdient er nog een leuk extraatje mee”, aldus Martien. Lees hier zijn verhaal!

Hij is van huis uit elektromonteur, maar op z’n zestigste vond hij het wel mooi geweest. Tijd voor een welverdiend vervroegd pensioen. Maar na een tijdje begon het toch weer te kriebelen bij Martien. Want, zo zegt hij zelf: “De tuin is ook wel een keer klaar”. Via zijn buurman – de vader van de eigenaar van Mach4Metal – werd hij getipt om bij Mach4Metal aan de slag te gaan. En dát bleek een goeie zet.

Zichzelf nuttig maken

Het is inmiddels vijftien jaar geleden en nog steeds werkt hij twee dagen per week bij de machinehandelaar in Babberich. “Het is harstikke mooi werk, dus ik doe het met veel plezier”, licht Martien zijn carrièreswitch toe. “Als je met de VUT bent, wordt je kringetje namelijk wel wat kleiner. Hier ben ik onder de mensen én maak ik mezelf nuttig”.

Veel in het magazijn

Wat hij dan allemaal doet bij ons? Nou, genoeg! “Ik ben veel in het magazijn te vinden. Daar zorg ik er onder andere voor dat alles netjes op orde blijft. Omdat ik hier al vijftien jaar werk, weet ik precies waar alles ligt. Wel zo handig voor mijn collega’s. En ik heb in de afgelopen jaren veel kennis en ervaring opgedaan, dat deel ik graag met de jongere garde.”

In het verleden was Martien er ook zelf bij als machines, in Nederland of in het buitenland, opgehaald moesten worden. “Hijsen, heffen en ander zwaar werk doe ik niet meer. Je wordt op een gegeven moment toch wat strammer in de ledematen, hè”.

Verschil met vroeger

In de afgelopen vijftien jaar heeft Martien veel van het bedrijf gezien. “Ik ben begonnen toen Mach4Metal nét het huidige pand in Babberich had gekocht. Wat het verschil is met vroeger? We hebben nu veel meer zware machines in ons assortiment, toen waren het meer draaibanken en kleiner materiaal. Tegenwoordig is een machine van 400 ton geen uitzondering meer! Ook zijn er natuurlijk nu veel meer computergestuurde machines. Die modernere CNC-machines gaan veel minder lang mee dan de conventionele machines van vroeger. Ik weet nog goed dat tijdens de financiële crisis de hele hal hier volstond. Ja, ze hebben hier een neus voor goede machines!”

Maar niet alleen de machines zijn opmerkelijk, ook de variëteit aan klanten maakt het bijzonder om bij Mach4Metal te werken, vindt Martien. “Ik vind het heel interessant dat onze klanten overal ter wereld vandaan komen. Er zijn zelfs klanten geweest die hier per helikopter kwamen!”

Wederhelft is ook blij

Maar wat vindt zijn vrouw er eigenlijk van, dat Martien twee dagen per week van huis is? “Haha, nou we zijn allebei nog lekker actief, ook zij heeft nog genoeg om handen. Als je 49 jaar getrouwd bent, is het best lekker om nog je eigen hobby’s te hebben. Maar we doen ook genoeg samen, hoor. We gaan eropuit met de hond of op vakantie met de caravan. Nee hoor, mijn wederhelft is er ook helemaal blij mee.”

Meters maken

Of hij zichzelf nog lang bij Mach4Metal ziet werken? “Ik werk hier met veel plezier, dus zo lang het nog gaat, blijf ik dit werk heel graag doen. Al heb ik ’s avonds wel tijd nodig om bij te komen. Na een werkdag in onze hal van 40.000 vierkante meter heb ik mijn meters wel gemaakt!”, besluit Martien zijn verhaal. 

Terug naar overzicht