Ik heb een machine gekocht – wat nu?

08 Mar 2022

Heb je net een tweedehands machine gekocht? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden vóór de machine in jouw machinepark kan komen te staan. Waar je precies op moet letten? Dat vertellen we in dit blog.

In dit blog lees je:
•    Welke interne zaken je van tevoren moet regelen
•    Waar je op moet letten tijdens het transport van de machine
•    Wat er komt kijken bij het plaatsen van de machine

Interne zaken die je van tevoren moet regelen

Afmetingen
Wellicht een open deur, maar zorg er allereerst voor dat de machine daadwerkelijk in jouw hal kan komen te staan. Let hierbij ook op de verplaatsingen van de machine in zijn uiterste standen. Soms wordt namelijk vergeten dat een machine in zijn hoogste positie geen ruimte meer biedt voor een bovenloopkraan. Ook is het handig om te controleren of er voldoende ruimte is om een spanenbak te plaatsen. 

Stroom
Neem de stroomvoorziening in jouw hal onder de loep. De toevoeging van een extra machine, of een zwaardere machine, aan jouw machinepark kan betekenen dat de stroomvoorziening verzwaard moet worden. Bekijk dit op tijd, want de levertijden voor nieuwe trafo’s zijn erg lang. 

Fundament
Kan de machine zo op de vloer geplaatst worden, of dient er een extra fundament gelegd te worden? Vooral bij zwaardere machines kan dit het geval zijn. 

Hier moet je op letten tijdens het transport van de machine

Demontage 
Koop je je machine bij een professionele machinehandelaar, dan wordt deze vaak kosteloos gedemonteerd. In andere gevallen kan het voorkomen dat je de demontage zelf moet regelen of hier extra kosten voor kwijt bent. Houd hier dus rekening mee in je begroting. De handelaar kan je in contact brengen met een bedrijf dat gespecialiseerd is in het demonteren van machines.

Transport
De transport van machines is een vak apart. Zoek daarom naar een transportbedrijf dat gespecialiseerd is, of ervaring heeft met machinetransport. Geef bij het verstrekken van de opdracht ook aan dat de machine niet overgeladen mag worden, om risico op schade te voorkomen. En vergeet ook niet een goede transportverzekering af te sluiten.

Verzekering
Bedrijven gespecialiseerd in de demontage van machines zijn over het algemeen goed verzekerd. Toch is het goed om dit nog extra na te gaan. Transportbedrijven zijn vaak per kilogram verzekerd, alleen zijn deze bedragen vaak te laag voor metaalbewerkingsmachines. Het is dus belangrijk om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten. 

De machine wordt geplaatst

Lossen
Hoe moet de machine gelost worden wanneer deze aankomt op jouw locatie? Is er een kraan om de machine te lossen? En dient de machine gelost te worden met hijsogen, hijshaken of assen? Bij een goede handelaar wordt dit van tevoren besproken. En worden er bij het laden foto’s gemaakt van de wijze waarop de machine in de kraan hangt. 

Montage
Grotere machines dienen door een montagebedrijf te worden gemonteerd. Heb je een bedrijf ingeschakeld dat ook de demontage heeft verzorgd? Dan is het handig om hetzelfde bedrijf in te zetten voor de opbouw. Kleinere machines bestaan vaak uit één geheel, deze hoeven niet gemonteerd te worden. 

Mach4Metal regelt het voor jou

Mach4Metal is al sinds 1992 specialist in de in- en verkoop van gebruikte machines. Wij halen de machine persoonlijk op bij de verkoper, demonteren de machine in onze eigen fabriekshal en geven jou advies over alle zaken die komen kijken bij het kopen van een machine, zoals verzekeringen, transport en plaatsing.  Benieuwd waar we jou mee kunnen helpen? Neem gerust contact met ons op. 

Terug naar overzicht